Σε «βόμβα» κορωνοϊού έτοιμη να σκάσει μπορεί να εξελιχθεί και φέτος η έλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών γης στην Πελοπόννησο. Η συγκομιδή ελιάς και εσπεριδοειδών έχει ήδη ξεκινήσει απο χιλιάδες άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο φόβος για αντίστοιχες περσινές καταστάσεις, με τη μεγάλη διασπορά του ιού που είχε σημειωθεί από τους εργάτες γης, είναι μεγάλος.
Με αφορμή την ανησυχία για τη διασπορά του ιού από τους εργάτες γης στην Πελοπόννησο ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος και ο Δημοσθένης Δρούγκας σε επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:
«Η εξέλιξη της πανδημίας covid 19, βάση των στοιχείων των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τις χειρότερες προβλέψεις.
Παράλληλα, η ραγδαία αναζωπύρωση της επιδημίας φέρνει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες τις λάθος εκτιμήσεις, προτεραιότητες, και στοχεύσεις που την συνοδεύουν, στα οποία ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφερειακή Αρχή έχουν καταφέρει να δώσουν πειστικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις, αντίθετα δείχνουν συνεχώς να αιφνιδιάζονται και να, σέρνονται ασθμαίνοντας πίσω απ τις τραγικές εξελίξεις.
Ένα από αυτά τα προβλήματα, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε σαν μείζον και υπέρ-επείγον, είναι το πρόβλημα του υγειονομικό ελέγχου των εργατών γης που έχουν έρθει και θα έρθουν στην περιφέρεια μας εν όψη της συγκομιδής της ελιάς και των εσπεριδοειδών που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Με δεδομένα ότι:
Α) Δεν έχουμε γνώση του ακριβή αριθμού των εποχούμενων εργατών γης που απασχολούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Β) Δεν γνωρίζουμε την υγειονομική και εμβολιαστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους διαμονής και εργασίας τους.
Γ) Οι συνθήκες στις οποίες στην πλειονότητα τους διαβιούν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαράδεκτες, με συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε καταλύματα εντελώς ακατάλληλα από υγειονομικής και ανθρωπιστικής άποψης.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καθίσταται κατά τη γνώμη μας αναγκαίο άμεσο και επιτακτικό να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε:
1) Σε συνεργασία με τους δήμους ,την αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τους εργοδότες να γίνει ακριβής καταγραφή του αριθμού και του τόπου διαμονής όλων των εποχούμενων εργατών γης.
2) Να παρθούν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους και αποφυγής του ακραίου συγχρωτισμού που παρατηρείται.
3) Να γίνει καταγραφή της υγειονομικής και εμβολιαστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
4) Να γίνουν παρεμβάσεις στην ΗΔΙΚΑ ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ ώστε να καταστεί εφικτός ο καθολικός εμβολιασμός τους άμεσα. Με δεδομένο ότι το προσωρινό ΑΜΚΑ απαιτεί μέχρι δύο μήνες να εκδοθεί και ένας μήνας που απαιτείται μετά τον εμβολιασμό για εμφάνιση ικανού αριθμού αντισωμάτων, οι τρεις συνολικά μήνες αποτελούν πολύ μεγάλο διάστημα με την επιδημία σε κορύφωση
5) Να βρεθούν άμεσα χώροι καραντίνας για την απομόνωση των κρουσμάτων.
6) Να ζητήσετε να γίνουν αυστηρές συστάσεις και στη συνέχεια συστηματικοί έλεγχοι στους εργοστασιάρχες και κυρίως στους επιστάτες και στους υπεύθυνους για τα συνεργεία για την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ελάχιστος.
Αυτό όμως συμβαίνει γιατί για μια ακόμα φορά η έξαρση της επιδημίας σας έπιασε εντελώς ανέτοιμους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο περιφέρειας.
Τον ελάχιστο χρόνο που έχουμε στην διάθεση μας επιβάλλεται να τον αξιοποιήσουμε σωστά και συνετά για να αποφύγουμε πάση θυσία τις τραγικές συνέπειες από την έκρηξη αυτής της υγειονομικής βόμβας.
Σας ρωτάμε λοιπόν:
- Έχετε κάνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση που αναφέρουμε ;
- Συμφωνείτε με τις έξι (6) προτάσεις που προτείνουμε για τον έλεγχο της υγειονομικής κατάστασης των εργατών γης στην περιφέρεια Πελοποννήσου;
Αν ναι θα πάρετε άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ; Αν όχι γιατί;»