Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας με χαρά ανακοινώνει την πρώτη, κατά σειρά, φιλοξενούμενη παράσταση, που εξασφάλισε για το κοινό της Ερμιονίδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της χειμερινής περιόδου 2021-22.
Η «Πανούκλα», το αριστουργηματικό αφήγημα και ένα από τα διαχρονικότερα έργα του Αλμπέρ Καμύ, που αυτή την περίοδο παρουσιάζεται πιο ανατρεπτικά από ποτέ από την ομάδα GAFF στο Θέατρο 104 της Αθήνας και έχει συνεχόμενα sold out, έρχεται στο θέατρο ARTίκι στο Κρανίδι, μετά από πρόσκληση του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, για μία μόνο παράσταση, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20.30.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224
Τιμή εισιτηρίου: 10€
Ενημερώνουμε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, ότι το κλειστό θέατρο ARTίκι, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Θ.Ο.Ε., κατά την χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022), έχει χαρακτηριστεί ως COVID FREE, δηλαδή μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις (του Θ.Ο.Ε. ή φιλοξενούμενες), μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Κατά την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού (το οποίο θα σκαναριστεί), μαζί με την αστυνομική ταυτότητα. Χωρίς τα δύο αυτά παραστατικά δεν θα είναι δυνατή η είσοδος των θεατών στο θέατρο. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από τους θεατές.
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή της παράστασης, παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, να κάνουν άμεσα κράτηση στο τηλέφωνο 698 698 2224.
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με το χρόνο κράτησης.
Το έργο
Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο. Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία.
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, και ο Δημήτρης Μαμιός επί σκηνής ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».
Σημείωμα της σκηνοθέτριας, Σοφίας Καραγιάννη
«Η προσωπική μου εργασία πάνω στο αλληγορικό και σπουδαίο κείμενο του Α. Καμύ ξεκίνησε πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μετά από δύο αναβολές της πρεμιέρας του έργου λόγω γενικού lockdown και μέχρι την σημερινή παράδοση της παράστασης στο κοινό της, ένοιωσα πολλές στιγμές άβολα, αμήχανα, αφού η βιωμένη εμπειρία μας έκανε αληθινούς μάρτυρες στην φανταστική πόλη που τόσο εύστοχα περιγράφει ο συγγραφέας. Πώς λοιπόν να καμωθούμε ότι κάπου, κάποτε ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που περιγράφει ο Καμύ; Μα αφού τα ζήσαμε. Και οι λέξεις που έπρεπε να πούμε; Μα δεν ήταν λέξεις γραμμένες σ’ ένα χαρτί. Έβγαιναν από τα στόματα όλων μαζί των ανθρώπων που βιώσαν και βιώνουν την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν το θέατρο, όπως λένε, δίνει την ευκαιρία στον θεατή να δει «μέσα από την κλειδαρότρυπα» τις ζωές των ηρώων, στην περίπτωση της Πανούκλας πως μπορεί ο θεατής να γίνει ο «αδιάκριτος» παρατηρητής της σκηνής; Μα αφού είναι μάρτυρας πραγματικών γεγονότων που μοιάζουν τόσο πολύ με αυτά της εξωπραγματικής πόλης του Καμύ. Θέλω με δυο λόγια να πω πως μπορεί το θέατρο να γίνει και ζωή αλλά στην περίπτωση της «Πανούκλας» είναι ζωή. Και αυτό είναι αλλόκοτο.
Το παράλογο αυτό χρονικό, έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τεχνική της τραγωδίας, ξετυλίγεται επί σκηνής από τρία πρόσωπα. Ο Ριέ, ο γιατρός που εργάζεται ακούραστα για να βοηθήσει τους συμπολίτες του, η Πανούκλα, η προσωποποιημένη εκδοχή της αρρώστιας που περνάει την πύλη σαν κατακτητής, και η Πόλη, τα πρόσωπα που ζουν εντός των ορίων της και παρά την συμβολική τους υπόσταση δίνουν μια ανθρώπινη πάλη με την αρρώστια. Ο γιατρός Ριέ και η επιδημία θα αναμετρηθούν, και ενώ ο αγώνας μοιάζει σαν μια ατελείωτη ήττα, κάτω από τον απροκάλυπτο τρόμο υπάρχει μια έντονη χαρά για ζωή. Και αυτό είναι το πιο σπουδαίο στο κείμενο του Καμύ, ο τρόπος με τον οποίο η απελπισία δίνει την θέση της στην ελπίδα.
Με αφορμή τον γιατρό Ριέ και τον αγώνα που δίνει με μοναδική αυταπάρνηση, εύλογο είναι οι σκέψεις μας να είναι στους γιατρούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατροί και νοσηλευτές, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στους ώμους τους. και δυστυχώς, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Σ’ αυτούς θα ήθελα να αφιερώσω την παράσταση, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους».
Πληροφορίες για το έργο
Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ
Μετάφραση: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία: Μαργαρίτα Τρίκκα
Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός και ο μουσικός Στάθης Δρογώσης.
Διάρκεια: 80 λεπτά