ΟΕΒΕ Αργολίδας: Πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού τα νέα μέτρα
Έξι αιτήματα προς την κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, καταθέτει η ΟΕΒΕ Αργολίδας η οποία θεωρεί εν πολλοίς, καταστροφικά για την εστίαση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τα μέτρα ως πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου διότι και τα οποία υποχρεώνουν στο εξής τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test κατά την είσοδό τους στα λιανεμπορικά καταστήματα και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης, αφήνοντας όμως εκτός υποχρέωσης τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές και τα φαρμακεία.
Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ Αργολίδας επισημαίνει πως: «Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις.
Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία ) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη ( μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.
Στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.
Η ΓΣΕΒΕΕ και τα Μέλη της σέβονται και τηρούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης , όμως την καλούν να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να “κλείσει” κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παράλληλα να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας υιοθετώντας τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ζητά για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία:
– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
– Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
– Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
– Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.
– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.».