Top StoriesTravelΑργοσαρωνικός

Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, ιδανική για μονοήμερες αποδράσεις από την Αργολίδα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, υπάρχει το μικρό βραχώδες νησί της Ύδρας, που όμως έχει καταφέρει με την ομορφιά και την μεγαλοσύνη του να κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο δημοφιλούς προορισμού του Αργοσαρωνικού. Και μπορεί να είναι μικρό και άγονο, είναι όμως τόσο «απέραντο» και «μεγαλειώδες» όση και η ιστορία που γεννήθηκε και γράφτηκε στα σπλάχνα του.

Για την Ύδρα αναχωρούν καθημερινά και τακτικά καραβάκια από το Μετόχι Ερμιόνης σε απόσταση 87 χλμ. από το Ναύπλιο. Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Μετόχι για Ύδρα διαρκεί 15 λεπτά.

Με την πρώτη ματιά, ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει μια Ύδρα αριστοκρατική, κομψή και συνάμα αρχοντική και κοσμοπολίτικη, μα όταν τα μάτια της ψυχής του συντονιστούν με τους ρυθμούς του τόπου, η σαγήνη της ελευθερίας που αποπνέει, θα την τοποθετήσει με μιας στην πρώτη θέση της καρδιάς του… Ναι… αυτή είναι η Ύδρα… το νησί που πρωτοστάτησε και κυριάρχησε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας… το νησί της καρδιά του κάθε Έλληνα!

Οφείλει την ονομασία της στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα και τα πρώτα δείγματα κατοίκησής της χρονολογούνται κατά την Νεολιθική Εποχή. Και ενώ οι κάτοικοι τής τότε εποχής ήταν στραμμένοι στα ορεινά σημεία του νησιού, με την πάροδο των χρόνων, συνειδητοποίησαν ότι ο πλούτος του τόπου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ζωογόνα θάλασσα.

Ύδρα (2)
Φωτογραφία: Wikipedia (Nikos Laskaridis)

Έτσι στρέφονται σε αυτήν, δημιουργώντας μια ισχυρή παράδοση στην ναυτική ιστορία, δίνοντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των ναυμάχων του 1821 στην ιστορία της χώρας. Ισχυροί πλοιοκτήτες και πολιτικοί, κατάγονται από το νησί. Ανάμεσά τους ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Τσαμαδός, ο Σαχτούρης κ.α. Το 1821 η Ύδρα απαριθμούσε 186 πλοία, και μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Επανάστασης.

Oι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ύδρα του σήμερα, αυτή την «αρχόντισσα» που σαγήνεψε το διεθνές τζετ σετ, αλλά και σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο και ο Σαγκάλ, και να περπατήσουν για λίγο ανάμεσα στα ασβεστωμένα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια της, με τα έντονα μπλε παράθυρα και την αέναη μυρωδιά του θαλασσινού αέρα, όπου ακόμα και ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ ανέφερε σε ένα οδοιπορικό του για το νησί: «Υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μπλε και άσπρο, και το λευκό είναι φρεσκοασβεστωμένο κάθε μέρα…»

Και βέβαια, μια βόλτα στα ορεινά σημεία του νησιού, στο πιο «ερωτικό» βουνό της, το όρος Έρως, είναι αναγκαία και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ανάβαση λοιπόν στα 600 μέτρα υψόμετρο, με συντροφιά πανέμορφες εκκλησιές όπως αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, αλλά και μια πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί με την ξέφρενη πορεία των θαλάσσιων ταξί τη στιγμή της δημιουργίας ατελείωτων υδάτινων δρόμων.

Όσο για τις βραδινές ώρες τις χαλάρωσης μετά από τις ατελείωτες βουτιές στα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά της, τα ρομαντικά μπαράκια με τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές και τα live κάθε βράδυ με τζαζ, μπλουζ και ροκ μπαλάντες να συνοδεύουν το ποτό σου, είναι το ιδανικό σκηνικό για να κλείσουν υπέροχα την ημέρα σου.

Ύδρα (3)
Φωτογραφία: Wikipedia (Gpapwp)

Και μιας και βρίσκεσαι στην Ύδρα… ανάμεσα στα σπίτια όλων αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων, επιβάλλεται μια επίσκεψη στα αλλοτινά αρχοντικά τους. Γίνε ένα με την ιστορία και περιπλανήσου στο αρχοντικό του Κουντουριώτη.

Περπάτησε ανάμεσα σε μονοπάτια που μυρίζουν μέλι και άγρια ρίγανη για να δεις μία από τις πιο καλλιτεχνικές κατοικίες του νησιού, αυτή που άνηκε στον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Κοίταξε δίπλα στο σπίτι του ζωγράφου και δες αυτό του θρυλικού τραγουδιστή και ποιητή Λέοναρντ Κοέν.

Και εννοείται, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το γραφικό χωριουδάκι Μεγάλο Καμίνι, εκεί που κάποτε επισκεύαζαν τα ψαροκάικά τους οι Υδραίοι, για να συναντήσεις το γνωστό σε όλους «Κόκκινο Σπίτι» του Ανδρέα Μιαούλη.

Αυτή λοιπόν είναι η Ύδρα. Ένα αρχοντικό νησί, πλούσιο από εικόνες της ιστορίας μας με μια αέναη κίνηση που σε παρασύρει στα βάθη των χρόνων. Επισκέψου, μείνε και ταξίδεψε μαζί της όποια εποχή του χρόνου εσύ θέλεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *