Top StoriesΝαύπλιο

Πώς γιόρτασε το Ναύπλιο την 199η επέτειο από την απελευθέρωσή του

Το Ναύπλιο γιόρτασε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου την 199η Επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου και Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ήταν ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ενώ παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο πορθητής Στάικος Σταϊκόπουλος στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβε το Παλαμήδι, πράξη για την οποία καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των Ναυπλιωτών.

Από τις βραδινές ώρες είχε γίνει γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, των τραπεζών, των φρουρίων, των κεντρικών οδών και πλατειών του Ναυπλίου και των ελλιμενισμένων πλοίων του λιμενικού.

Παλαμήδι 199η επέτειος από την άλωση 8

Χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες άνοιξαν την ημέρα, ενώ στις 8 το πρωί έγινε η έπαρση της Σημαίας από τιμητικό άγημα του Στρατού.

Στις 10:30 το πρωί παρελήφθη από το Δημαρχείο η Προσωπογραφία του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου από Τιμητικό Άγημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Παλαμήδι με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Αρματωμένοι Μωραΐτες – Στάικος Σταϊκόπουλος» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Στις 11:30 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται εντός του κάστρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.

199η επέτειος Άλωση παλαμηδίου

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Τόλη Κοϊνη, Μαθηματικό του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου, από τον εκπρόσωπο της κυβέρνηση υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της πόλης.

Παλαμήδι 199η επέτειος από την άλωση 3

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Καποδίστρια τιμήθηκε σήμερα και η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους.

Όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος: «Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη Ζωή τους για την Πατρίδα! Τιμούμε τους ήρωες εκείνους που με τη θυσία και την αυταπάρνησή τους οδήγησαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Χρόνια πολλά στο Ναύπλιο! Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *